Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 40g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 140g margaryny
- 60g cukru pudru
- 2 jajka
- cukier brązowy do posypania
Przygotowanie:
Mąki mieszamy z cukrem pudrem. Kroimy nożem, mieszając w ten spoób schłodzoną margaryne z mąką, aż powstaną 'wiórki'. Następnie dodajemy jajka i zaganiatamy na gładkie ciastko (jeśli jest zbyt rzadkie można podsypać je niewielka ilością mąki). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folie aluminiową lub wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 15-30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy ciasto i wykrajamy foremką lub szklanką ciastka. Wykładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujmy rozkłuconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 190st.C przez ok.20 minut.
świetny post :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dzięki za pochwałę i zapraszam częściej do siebie :-)
UsuńŚliczności :)
OdpowiedzUsuń