Składniki na spód pizzy:
- ok.30g (1/3 kostki drożdży)
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek z bazylią
- 1 szklanka wody przegotowanej (ciepłej)
- 0,5 szklanki otebów pszennych
- ok.2 szklanki mąki pszennej ( ja dałam 2 szklanki, a potem dosypywałam w czasie wyrabiania ciasta)
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wyrabiamy rozczyn, czyli drożdże rozrabiamy z połową objętości wody dodajemy miód i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe mniejsce (ja przykrywam ściereczką dodatkowo).
Mąkę,otręby i sól wsypujemy do miski , mieszamy ze sobą. Do nich wlewamy wcześniej wyrośnięte drożdże i oliwę. Ciasto wyrabiamy podsypując mąką w razie potrzeby do momentu aż ciasto przestanie się lepić i składniki ładnie połączą się ze sobą (*ciasto wyrabiamy energicznie, można stosować metodę jak ja to określam wdzięcznie- boksem z drożdzami ;)
Gotowe, wyrobione ciasto rozwałkowujmy i układamy na przygotowanej (posmarowanej oliwą i posypanej mąką) blaszce do pizzy.
Kolejny krok polega na nałożeniu zechcianych dodatków, czyli co Wam w duszy gra, tudzież po prostu co jest dostępne w lodówce ;- )
U mnie było to :
- salami ( 1 małe opakowanie)
- 1 większa papryka czerwona
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mała cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści szpinaku
- ser żółty (ok.7 plastrów poszatkowanych na drobne paski)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz