Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 niecałe opakowania śmietany kremówki 30% (400ml jedno opakowanie)
- 1 opakowanie serka mascarpone
- wiórka kokosowe (ok.0,5 szklanki )
- puszka anasów
- ok.0,5 szklanki cukru pudrru
*Dżem z czarnej porzeczki ( u mnie domowej produkcji z porzeczek z ogródka)
**Sok z cytryny zmieszany z cukrem i wodą przegotowaną ( do nasączenia biszkopta )
Przygotowanie:
Oddzielamy białka i żółtka. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy mikserem z cukrem (do momentu jego rozpuszczenia) następnie dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę małymi porcjami do całkowitego połączenia się składników ( najniższe obroty). Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 190st. C przez ok.35 minut. Ciasto po pieczeniu (kiedy nakłujemy wykłaczką będzie sucha) odstawiamy do wystygnięcia.
Po tym czasie przekrajamu na pół biszkopt i nasączamy**
Spodnią część biszkoptu smarujemy dżemem*
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy serka mascarpone cały czas ubijając. Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt (mniej niż połowę rozkładamy na warstwie dżemu). Układamy warstwę pokrojonego ananasa (lekko dociskająć, żeby wtopił się w krem). Nakrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy, ustrajamy według inwencji pozostałym kremem i plastrami ananasa. Przystrajamy dodatkowo liśćmi mięty indiańskiej. Smacznego ;-)
Taki egzotyczny ten tort :) Musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaje, że wyszedl mega mega dobry. Za sprawą połączenia słodkiego ananasa z delikatnym kokosem i kwaśnymi porzeczkami powstało powiedziałabym polaczenie idealne. Goraco polecam :-)
Usuń