poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto z jogurtów greckich

       
      Po leniwej niedzieli...przyszedł czas na syndrom poniedziałku, jednak lekiem na całe zło jest chwycenie za filiżankę mocnej aromatycznej kawy...a żeby jeszcze nie było kawie przykro jej wsparcie w formie odrobiny słodyczy (czyt.ciasto) ;-)
Dziś przepis, który określam mianem oszukanego sernika, smakuje jak on właśnie, a jest zrobiony z gęstych jogurtów typu greckiego ;-) Doskonała perspektywa ciast o mniejszej kaloryczności :-)

Składniki:
3 duże jogurty typu greckiego (po 400g)
1,5 szklanki cukru pudru
8 jajek
3/4 szklanki oleju
2 duże budynie waniliowe
wiórka kokosowe do posypania wierzchu sernika
1 opakowanie herbatników
odrobina mleka (do namoczenia herbatników)

Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy herbatnikami lekko namoczonymi w mleku.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem cukru pudu.
Następnie dodajemy do innej miski żółtka, jogurty, olej i budynie, wszystko razem ubijamy na gładką masę.
Dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy wszystko do całkowitego połączenia.
Tak powstałą masę przelewamy na wyłożone na początku herbatniki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Pieczemy przez ok.55-60 minut w temperaturze 170 st.C.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz