Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
Masa:
2 szklanki mleka w proszku
400 ml serka homogenizowanaego waniliowego
5 żółtek
1 kostka masła
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
opakowanie podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
Biszkopt -
Białka oddzielamy od żółtek. Ubiajmy z dodatekiem szczypty soli na sztywno. Następnie dodajemy cukier, w momencie kiedy się całkowicie rozpuści dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając za pomocą miksera. Na samym końcu (na najmniejszych obrotach miksera) dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do kwadratowej blaszki wyłożónej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok.30-35 minut w temperaturzez 190 st.C.
Po przestudzeniu nasączamy biszkopt mocną kawą.
Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wrzącej wody.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na parze. Następnie ubijamy masło dodając porcjami masę jajeczną. Kolejno dodajemy serek i mleko w proszku. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Tak powstałą masę dzielimy na połowę i przekładamy na nasączony biszkopt. Układamy podłużne, nasączone kawą biszkopty następnie wykładamy drugą połowę masy. Ciasto wykańczamy posypując obficie ciemnym kakao i orzechowym cappuccino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz