piątek, 24 kwietnia 2015

Ciasto a'la tiramisu

         Ostatnie dni pozwalają nam sądzić,że nadchodzi lato i to takim truchcikiem ;-) Człowiek aż budzi się do życia razem z zieloną roślinnością dookoła. Na urocze popołudnie spędzone przy kawce (ze słonkiem za oknem) w duecie mocno pachnące kawą ciasto a'la tiramisu ;-) Szukając czegoś nowego, przeglądając przepisy zaciekawiła mnie jedna propozycja. Uściślając zaciekawiła mnie masa tego ciasta stąd też mój test przepisu na masę. Polecam zdecydowanie...kawoholikom ;-)

Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru

Masa:
2 szklanki mleka w proszku
400 ml serka homogenizowanaego waniliowego
5 żółtek
1 kostka masła
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
opakowanie podłużnych biszkoptów

Przygotowanie:
Biszkopt -
Białka oddzielamy od żółtek. Ubiajmy z dodatekiem szczypty soli na sztywno. Następnie dodajemy cukier, w momencie kiedy się całkowicie rozpuści dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając za pomocą miksera. Na samym końcu (na najmniejszych obrotach miksera) dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do kwadratowej blaszki wyłożónej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok.30-35 minut w temperaturzez 190 st.C.
Po przestudzeniu nasączamy biszkopt mocną kawą.
Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wrzącej wody.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na parze. Następnie ubijamy masło dodając porcjami masę jajeczną. Kolejno dodajemy serek i mleko w proszku. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Tak powstałą masę dzielimy na połowę i przekładamy na nasączony biszkopt. Układamy podłużne, nasączone kawą biszkopty następnie wykładamy drugą połowę masy. Ciasto wykańczamy posypując obficie ciemnym kakao i orzechowym cappuccino.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz