sobota, 11 kwietnia 2015

Kajmakowy mazurek czekoladowy

         Pogoda jak widać za oknem...rozpieszcza, aż chce się wyjść i cieszyć się każdym promykiem słońca. Oby tak dalej ;-) Jeszcze w ramach poświątecznej aury pochwalę się swoim pierwszym w życiu mazurkiem wielkanocnym. W rodzinnym domu nie ma u mnie tradycji ich pieczenia, ja postanowiłam na wprowadzenie nowych zwyczajów świątecznych a jest to iście prawdopodobne, ponieważ...smakował tak bardzo, że zniknął w jedno świąteczne popołudnie ;-) 

Składniki:
150 g margaryny
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżki ciemnego kakao
1 całe jajko
1 żółtko
4 łyżki cukru brązowego

masa kajmakowa
suszona żurawina
płatki migdałów
ziarna słonecznika
rodzynki sułtańskie
orzechy włoskie

Przygotowanie:
Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy kakao, cukier i masło. Rozcieramy placami albo za pomocą miksera ( jak kto woli) do uzyskania w miarę jednolitych "wiórek". Następnie dodajemy jako i żółtko, zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 
Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, trzemy na tarce i wykładamy na papierze do pieczenia równomiernie rozkładając i delikatnie dociskając. Pieczemy w temperaturze 160 st.C przez 30-35 minut.
Po wystudzeniu smarujemy masą kajmakową i ozdabiamy bakaliami, orzechami, migdałami...czyli czym tylko dusza zapragnie ;-)  Smacznego :-) 









2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w akcji kulinarnej "Wiosenne Słodkości!" :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń