Kolejny upalny dzionek. Z racji niedzielnej poobiednej kawki powstało TO CUDO ( czyt. mega czekoladowe ciasto) w sam raz na czekoladowy głód ostatnio doskwierający. Polecam bez skrupułów wszystkim Czekoladożercom ;D
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( tabliczka=100g)
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru (można dać całą szklankę jak wolicie, żeby ciasto było bardziej słodkie)
- 200g margaryny roślinnej lub masła
- 4 jajka
- płatki migdałów (do posypania wierzchu ciasta)
Przygotowanie:
Czekoladę z margaryna rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z dodatekiem szczypy soli), następnie ubijamy ją z cukrem. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy żółtka, cały czas ubijając. Kolejno wlewamy przestudzoną wcześniej rozpuszczoną czekoladę (zostawiając niewielką ilość, która posłuży potem jako polewa). Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy z resztą składników (na najmniejszych obrotach miksera).
Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Pieczemy przez ok.30 minut w 190 st.C.
Na samiutki koniec ciasto polewamy pozostałą czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego! ;-)
Kuszące ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń