sobota, 26 lipca 2014

Ciateczka bardzo owsiane i orzechowe zarazem


         A teraz przyszła pora na przekąskę, którą zabrałam na wyjazd nad morze, o czym wspomniałam we wcześniejszym poście ;-)
Ciasteczka bardzo owsiane w sam raz na zdrowe pochrupanie po drodze i pasujące do kawki skubniętej na stacji paliw ;-)

Składniki:
  • 1 szklanka płatów owsianych
  • 0,5 szklanki otrębów owsianych
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych 
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do piecznia
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • dodatki : pół szklanki ziaren słonecznika, pół szklnaki pestek dyni, garść suszonej żurawiny, garść rodzynków królewskich, szklanka orzechów włoskich i laskowych
    *2 małe jabłuszka z domowego ogródka strate na tarce ;-]
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składaniki. Dodajemy zmieszane wcześniej ze sobą mokre składniki i mieszamy aż do połączenia składników. Tak powstałą masę nabieramy łyżką i forujemy uklapujc łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( pamietając o odstępach, bo ciateczka urosną odrobinkę podczas pieczenia). Pieczemy uformowane ciasteczka w temperaturze 190st.C przez ok.20 minut. Gotowe ;)







2 komentarze:

  1. To chyba najlepsze domowe ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Możliwe, że tak jest, bo nie mozna im się oprzeć kiedy leżą na talerzu :-D

    OdpowiedzUsuń