wtorek, 1 lipca 2014

Omlet owsiany z miodem, pestkami dyni i zarnami słonecznika

         Jak na porządne śniadanie przystało i z racji zapotrzebowania energetycznego, OMLET na słodko z miodem, prażonymi pestakim dyni i słonecznika. Śniadanie w sam raz na dobry początek całodniowego dnia zakuwania i nauki. Chociaż mam ochotę rzucić wszystkimi notatkami o ścianę...w sumie szkoda ściany, bo jest w końcu tego naprawdę, naprawdę sporo ;-) Nic, tylko trzeba wziąć się w graść i zebrac do kupy i tłumaczyć sobie, że zostało tak niewiele...do wakacji i tak wiele żeby mieć ten cały stres za sobą. Hmm...to może teraz jakiś jeszcze mądry motywator..."Strach powstrzymuje od działania. Działanie uwalnia od strachu." i...z ta właśnie myślą biorę się do owocnej pracy, rzecz jasna ;)

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • szczypta soli


Przygotowanie:
Ubijamy na sztywno białka z dodatkiem soli.
Ubijamy z żółtkami jogurt, makę, otręby i dodajemy do powstałej gładniej masy ubite białka delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą. Smażymy na rozgrzanej posmarowanej olejem patelni na złoty kolorek z obu stron ;-)
Taki już gotowy omlet można serwować na słodko i niesłodko, jest uniwersalnym podłożem ;P
Ja w tym wydaniu, na omlet prosto patelni położyłam łyżeczkę miodu, która rozpuściła się pięknie i posypałam ziarnami sonecznika i pestkami dyni. Pycha słodki początek dnia ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz