Cukinia nie ukrywam, to bardzo, bardzo lubiane przeze mnie warzywko. Faktycznie łatwo łączy się z innymi warzywami przez co za każdym razem próbuje kolejnych, nowych połączeń. Zwłaszcza, że co roku mam swoją własną cukinię w ogrodzie ;-)
Z tej właśnie improwizacji powstała cukinia a la ''otwarty gołąbek''. Może ona posłużyć jako mała, ciepła przekąska albo zastąpić surówkę i stanowić danie obiadowe razem z osobno podaną kaszą jaglana i mięskiem przez co ładnie wszystko sie prezentuje ;-)
Składniki:
- 1 cukinia
- pół papryki czerwonej
- 1 pomidor
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- sos sojowy (ok. 2 łyżki)
- pół łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie
- 10 listków świeżego oregano kubańskiego
- sałata lodowa
- kasza jaglana
- garść swieżych liści szpinaku
- liście sałaty lodowej (mniejsze ze środka sałaty, ale równie dobrze też mogą być to połówki z większych liści)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną prażymy na patelni. Następnie płuczemy zimna wodą i dopiero potem gotujemy (wsypujemy na wrzącą wodę z dodatkiem ziół prowanslalskich). Gotujemy do momentu aż kasza całkowiie wchłoniecie wode. Warto pamietać podczas gotowania o proporcjach wody i kaszy 2:1.
Na patelni podsmażamy wcześniej pokrojoną cebulkę, pod koniec dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie wrzucamy cukinię pokrojoną na gruba kostkę. Dodajemy sos sojowy i dusimy przez chwilę. Potem wrzucamy pokrojoną paprykę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy także resztę przypraw do smaku. Kroimy na drobne paski oregano kubańskie i dodajemy do reszty. Wrzucamy liście szpinaku. Kiedy warzywa są już miękkie wykładamy je na liść sałaty lodowej posypując kaszą jaglaną i przystrajając świeżymi listaki oregano kubańskiego. Gotowe!
*Całość możemy podać jako dadatek do kaszy jaglanej i mięsa jako kompletne danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz