poniedziałek, 28 lipca 2014

Cukinia a la ''otwarty gołąbek'' ;-)

         
          Cukinia nie ukrywam, to bardzo, bardzo lubiane przeze mnie warzywko. Faktycznie łatwo łączy się z innymi warzywami przez co za każdym razem próbuje kolejnych, nowych połączeń. Zwłaszcza, że co roku mam swoją własną cukinię w ogrodzie ;-)
Z tej właśnie improwizacji powstała cukinia a la ''otwarty gołąbek''. Może ona posłużyć jako mała, ciepła przekąska albo zastąpić surówkę i stanowić danie obiadowe razem z osobno podaną kaszą jaglana i mięskiem przez co ładnie wszystko sie prezentuje ;-)

Składniki:

  • 1 cukinia
  • pół papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • sos sojowy (ok. 2 łyżki)
  • pół łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie
  • 10 listków świeżego oregano kubańskiego
  • sałata lodowa
  • kasza jaglana
  • garść swieżych liści szpinaku 
  • liście sałaty lodowej (mniejsze ze środka sałaty, ale równie dobrze też mogą być to połówki z większych liści)
Przygotowanie: 
Kaszę jaglaną prażymy na patelni. Następnie płuczemy zimna wodą i dopiero potem gotujemy (wsypujemy na wrzącą wodę z dodatkiem ziół prowanslalskich). Gotujemy do momentu aż kasza całkowiie wchłoniecie wode. Warto pamietać podczas gotowania o proporcjach wody i kaszy 2:1.

Na patelni podsmażamy wcześniej pokrojoną cebulkę, pod koniec dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie wrzucamy cukinię pokrojoną na gruba kostkę. Dodajemy sos sojowy i dusimy przez chwilę. Potem wrzucamy pokrojoną paprykę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy także resztę przypraw do smaku. Kroimy na drobne paski oregano kubańskie i dodajemy do reszty. Wrzucamy liście szpinaku. Kiedy warzywa są już miękkie wykładamy je na liść sałaty lodowej posypując kaszą jaglaną  i przystrajając świeżymi listaki oregano kubańskiego. Gotowe!
*Całość możemy podać jako dadatek do kaszy jaglanej i mięsa jako kompletne danie obiadowe. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz