niedziela, 8 marca 2015

Jabłkowo-jaglane ciasto bez cukru

          Wiosna...cieplejszy wieje wiatr...wiosna wiosna w koło... ;-) Dzisiejszy dzień minął na łapaniu niedzielnego słonka. Kawka ze słodkim ciastkiem (choć bez cukru tak na prawdę ;-))...i spacer po cudnym parku jako idealne zwieńczenie tej niedzieli ;-)


Składniki:
ok.1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej, następnie ugotować)
3 szklanki mleka (1,5%)
1 bardzo dojrzały banan
1 większe jabłko
odrobina cynamonu
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki kefiru
1 budyń waniliowy (bez cukru)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina startej marchewki (do posypania wierzchu ciasta)

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem rozgniecionego widelcem banana. Kasza będzie gotowa jak wchłonie całkowicie mleko. Odstawiamy ją do przestudzenia.
Przestudzoną kaszę miksujemy za pomocą blendera z kefirem i pokrojonym w kostkę jabłkiem aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy budyń, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i na końcu oliwę. Tak powstałą masę przekładamy do tortownicy (najmniejszej z możliwych ;-)) i posypujemy odrobiną startej marchewki. Ciasto pieczemy ponad godzinę w temperaturze 190 st.C.







....Parę zdjęć ze spacerku...:-)






2 komentarze: