Składniki:
ok.1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej, następnie ugotować)
3 szklanki mleka (1,5%)
1 bardzo dojrzały banan
1 większe jabłko
odrobina cynamonu
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki kefiru
1 budyń waniliowy (bez cukru)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina startej marchewki (do posypania wierzchu ciasta)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem rozgniecionego widelcem banana. Kasza będzie gotowa jak wchłonie całkowicie mleko. Odstawiamy ją do przestudzenia.
Przestudzoną kaszę miksujemy za pomocą blendera z kefirem i pokrojonym w kostkę jabłkiem aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy budyń, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i na końcu oliwę. Tak powstałą masę przekładamy do tortownicy (najmniejszej z możliwych ;-)) i posypujemy odrobiną startej marchewki. Ciasto pieczemy ponad godzinę w temperaturze 190 st.C.
....Parę zdjęć ze spacerku...:-)
świetne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
OdpowiedzUsuń