piątek, 6 marca 2015

Kukurydziane racuszki z jabłkami


         Racuszki na raz, czyli tak jak szybko zrobione tak szybko znikające drugie śniadanie ;) Robiąc kawę między zajęciami widok jabłek skłonił mnie do ich wykorzystania i zrobienia takich racuszków w sam raz na przegryzienie. Zamiast cynamonu dodałam odrobinę orzechowej kawy cappuccino. Delikatny ciekawy posmak orzechowy, który przypasował mi do jabłek. Ładny żółty kolor cieszący oczy, dzięki mące kukurydziane, racuszki rosną delikatnie bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki (1-2 porcje):
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka orzechowego cappuccino
1 małe jabłko (pokrojone w grubszą kostkę)
pół łyżeczki brązowego cukru (oczywiście można dać więcej jeśli wolicie słodsze racuszki)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Nabieramy porcję za pomocą łyżki, układamy na rozgrzanej patelni i smażymy do zarumienienia z obydwu stron. Racuszki podajemy na ciepło, najsmaczniejsze podane od razu po przygotowaniu. Można posmarować je dowolnym, ulubionym dżemem. Ja akurat pominęłam ten krok.



2 komentarze:

  1. Z płatkami kukurydzianymi nie robiłem, a wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One są z mąką kukurydzianą, nie płatkami :-)

      Usuń