Składniki=
Rozczyn:
- 3/4 szklanki letniego mleka
- pół kostki swieżych drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru brązowego
Pozostałe składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (+dodatkowa mąka do podsypywania w czasie wyrabiania)
- 5 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 6 żółtek
- 150g masła (roztopione i ostudzone)
- niecałe 0,5kg śliwek
Kruszonka:
- 100g masła
- 100g cukru brązowego
- 200g mąki
Przygotowanie:
Dodajemy do letniego mleka i rozpuszczamy w nim drożdże i cukier, odstawiamy do wyrośnięcia tak przygotowany rozczyn.
Pozostałe składniki umieścić w misce. Dodać gotowy rozczyn. Wyrabiamy ciasto na końcu dodając rozpuszczone masło. Odstawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Następnie kiedy już ciasto wyrośnie rozkładamy je na blaszce ( ja akurat rozkładam je na dużej blaszce fabrycznej mojego piekarnika). Rozkładamy na cieście śliwki i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w temperaturze 190st.C przez ok.35 minut. Ciasto po upieczeniu dodatkowo posypuję delikatnie cukrem pudrem. Gotowe!
Racja, nie ma nic lepszego od ciepłego, świeżego drożdżowego ciasta ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Mmm, drożdżowe zawsze się sprawdza. Pycha :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe...widzę że nie tylko ja tak je uwielbiam ;-) Pozdrowionka ;-)
Usuń