Składniki:
- 1 większa cukinia
- 1 większa czerwona papryka
- 1 cebula czerwona
- 1 marchewka
- pęczek swieżego szczypiorku
- parę liści szpinaku
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów * dodatkowo 1 większy pomidor malinowy
- 2 filety z kurczaka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, bazylia, pieprz ziołowy, oregano, miód, sos sojowy jasny
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek. Kroimy w grubszą kostkę, wcieramy sól i świeżo zmnielony pieprz.
W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę, pod koniec dodając poszatkowany czosnek.
Następnie dodajemy odrobinę sosu sojowego, pokrojoną paprykę i marchewkę. Po chwili dodajemy pokrojonego kurczaka, kiedy już posmażymy troszkę mięsko dodajemy puszkę z pomidorami, cukinię pokrojoną w grubą kostkę (z usuniętymi gniadami nasiennymi) . Przyprawiamy do smaku (u mnie z dużą ilością bazyli i oregano). Wszystko dusimy pod przykryciem (mieszając co jakiś czas) aż cukinia zmięknie. Na koniec dodajemy pokrojony drobno szczypiorek i liście szpinaku i dusimy jeszcze chwilkę (aż liście szpinaku "zwiędną", czyli...mówiąc po mojemu "stracą turgor" ;-)).
Następnie dodajemy odrobinę sosu sojowego, pokrojoną paprykę i marchewkę. Po chwili dodajemy pokrojonego kurczaka, kiedy już posmażymy troszkę mięsko dodajemy puszkę z pomidorami, cukinię pokrojoną w grubą kostkę (z usuniętymi gniadami nasiennymi) . Przyprawiamy do smaku (u mnie z dużą ilością bazyli i oregano). Wszystko dusimy pod przykryciem (mieszając co jakiś czas) aż cukinia zmięknie. Na koniec dodajemy pokrojony drobno szczypiorek i liście szpinaku i dusimy jeszcze chwilkę (aż liście szpinaku "zwiędną", czyli...mówiąc po mojemu "stracą turgor" ;-)).
Tak przygotowne i już gotowe leczo podajemy z kromka razowego chleba. Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz