czwartek, 7 sierpnia 2014

Chude leczo, bo z kurczakiem ;-)

         Sezon na moją ukochaną cukinię nadal trwa. Z tej właśnie przyczyny i urodzaju mojego ogródka powstało obiadowe leczo. Jest to wersja chuda, czyli z filetem z kurczaka. Taka wersja często u mnie gości. Lekkie jedzenie szczególnie odpowiednie na upalne dni. Warzywa z kurczakiem zamnknięte w pomidorowym sosie...uwielbiam i polecam każdym pomidorożercom i nie tylko ;-)

Składniki:

  • 1 większa cukinia
  • 1 większa czerwona papryka
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 marchewka
  • pęczek swieżego szczypiorku
  • parę liści szpinaku
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów * dodatkowo 1 większy pomidor malinowy
  • 2 filety z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, pieprz ziołowy, oregano, miód, sos sojowy jasny
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyszczamy z wszelkich błonek. Kroimy w grubszą kostkę, wcieramy sól i świeżo zmnielony pieprz.
W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę, pod koniec dodając poszatkowany czosnek.
Następnie dodajemy odrobinę sosu sojowego, pokrojoną paprykę i marchewkę. Po chwili dodajemy pokrojonego kurczaka, kiedy już posmażymy troszkę mięsko dodajemy puszkę z pomidorami, cukinię pokrojoną w grubą kostkę (z usuniętymi gniadami nasiennymi) . Przyprawiamy do smaku (u mnie z dużą ilością bazyli i oregano). Wszystko dusimy pod przykryciem (mieszając co jakiś czas) aż cukinia zmięknie. Na koniec dodajemy pokrojony drobno szczypiorek i liście szpinaku i dusimy jeszcze chwilkę (aż liście szpinaku "zwiędną", czyli...mówiąc po mojemu "stracą turgor" ;-)).
Tak przygotowne i już gotowe leczo podajemy z kromka razowego chleba. Smacznego ;-) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz