wtorek, 9 września 2014

Tort Sachera, czyli nieziemska ilość czekolady w całej swoje okazałości...

           Kolejny przepis i inspiracja powstały ze względu na urodziny mojego brata. Zawsze chciałam zrobić taki z prawdziwego zdarzenia tort Sachera, tak naprawdę mega mega czekoladowy!! W końcu do tego doszło, ale przyznaję się, że nie miałam konfitury morelowej jak w tradycyjnej recepturze.  I tak wyszło nieziemsko , czekoladowo ;-)


Składniki:
Ciasto
2 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 180g)
180g cukru
180g masła
180g mąki tortowej
dżem malinowy (własnej roboty oczywiście ;)
8 jajek

Przygotowanie:
Oddzielamy biała od żółtek.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Ucieramy w osobnej misce cukier z masłem do momentu uzyskania puszystej masy. Kolejno dodajemy wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę cały czas ubijając następnie po jednym żółtku. Dodajemy połowę ubitych wcześniej białek,  przesiewamy na nie mąkę i dodajemy drugą część białek i wszystko łączymy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Pieczemy przez ok.45 minut w temperaturze 160 st.C.
Po upieczeniu smarujemy wierzch i boki dżemem malinowym. Kolejnym krokiem jest polanie polewą czekoladową i po zastygnieciu ozdobienie klekasami z ubitej śmietany kremówki i przygotowanymi różami z czekolady plastycznej.

Czekolada plastyczna z http://kotlet.tv/czekolada-plastyczna/
180g gorzkiej czekolady
2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszcza w kąpieli wodnej. Następnie mieszamy ją z miodem. Wykładamy a na papier (nie dowiedzenia tylko zwykły do drukarki, chodzi o to żeby absorbują tluszcz). Odstawiamy na ok.3 godzinki. Po tym  czasie zrywamy z papieru zasygnalizować czekoladę i formuje my z niej kulkę, rozgrzewając czekoladę w rękach. Tak przygotowaną rozwałkowujemy. Wykładamy kółka i z nich formuje my różyczki :-)

Polewa:
Czekolada deserowa
ok.2 łyżki śmietany 30%
łyżeczka kakao

Czekoladę rozpuszcza my w kąpieli wodnej dodajemy kakao i śmietanę. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Polewamy gotowe, upieczone już ciasto.















2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Taaaaki smak, o którym długo nie zapomnę ;) Zwłaszcza, że niemal pół kilograma czekolady mieści się w tym oto cudeńku ;-)

      Usuń