wtorek, 30 września 2014

Włoski akcent w kuchni, czyli gnocchi na pomidorowo ;-)

             Jak na studenta przestało zaczynam narzekać...eh, że nadszedł  koniec wakacji,  niestety, nieuchronny. Chociaż przyznaję się, że jednocześnie czuje tęsknotę,  może to się wydać nienormalne ale co tam, taki we mnie dualizm drzemie ;-) Co do obiadku...z włoskim akcentem, czyli gnocchi i bardzo pomidorowy sos z drobnymi kawałkami filet a z kurczaka. Moje pierwsze gnocchi! Zabawa w robienie charakterystycznych rowków,  które lepiej ,, współpracują,, z pomidorowym sosem z aromatyczną bazylią. W wielu bardziej tradycyjnie włoskich przepisach spotkałam się z dodatkiem parmezanu,  a przez to ze chciałam przetestować a parmezanu nie miałam dodałam twardy żółty ser sokół. Przyznaję się,  że wyszło super i te smaki bardzo mi przypasowały. Polecam przemocno :-)

Składniki:
ok.2 kg ziemniaków
ok.150 g starego,  żółtego sera (u mnie sokół,  chociaż w najlepiej powinien się sprawdzić parmezan)
2 jajka
mąka typu 405, ok.300g (opcjonalnie można dodać jak w trakcie wyrabiania zdecydowanie za bardzo się lepi, ale oczywiście należy to robić z umiarem!!!)
sól,  pieprz, gałka muszkatałowa(do smaku)

Sos:
filet z kurczaka
przecier pomidorowy
bazylia
oregano
sól, pieprz czarny,  pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości,  czyli ok.25-30 minut. Obieramy, przyciskami przez praskę. Odstawiamy do przestudzenia. Łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Tak gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki i kolejno formujemy rulon i odkrajamy po kostce. Każdej kostce nadajemy charakterystyczny kształt (rowki :-)) przy użyciu widelca.
Sos:
Filet kroimy w kostkę i nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na pół godzinki. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę i po koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Następnie wrzucamy pokrojony filet. Po chwili dodajemy zmieszany z wodą przecier trzymamy aż zredukujemy wodę. Dodajemy bazylię i poprawiamy dodatkowo wg upodobań solą,  pieprzem. Gotowe!







2 komentarze:

  1. Jakiś czas temu znalazłam przepis i przygotowałam zapiekane gnocchi z serkiem mascarpone :)
    Twój pomysł też wydaje się bardzo przyjemny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O to muszę spróbować, bo Twoja wersja brzmi dla mnie ciekawie ;-)

    OdpowiedzUsuń