czwartek, 18 września 2014

Aromatyczna, pieczona owsianka ze śliwkami i karmelizowanym słonecznikiem i pestkami dyni

           Do takiej wersji owsianki natchnęła mnie ranna emisja ,,Pysznie 25,,. Pomyślałam sobie, że w końcu muszę spróbować. Z racji dzisiejszego gościa na śniadanku przepis w proporcjach na dwie osoby ;-) Przyznaję, połączenie właśnie sezonowych śliwek z cynamonem bardzo i podpasował. Pachnąca cynamonem, gorąca owsianka idealnie współgra z równie gorącą kawą. Można pokusić się o stwierdzenie, że tak przygotowana owsianka świetnie zastępuje ciasto, ot co!!:-)

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych  błyskawicznych
200 ml mleka (100g do namoczenia)
1 jajko
1 łyżka otrębów żytnich
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórki kokosowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki
1 łyżeczka nasion goji
1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika i pestek dyni
odrobina masła

Karmel:
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
1 łyżka masła
1 łyżka orzechów laskowych
2 łyżki uprażonych pestek słonecznika i pestek dyni

Przygotowanie:
Rozgrzewa my piekarnik do 200 st.C.
Mleko podgrzewamy (100ml) i następnie wsypujemy płatki, w ten sposób je namaczamy je. W reszcie mleka sojowego mieszamy jajko, otręby, cynamon, proszek do pieczenia, rodzynki, jagody goji, słonecznik,  pestki dyni. Kolejno mieszamy tak przygotowane składniki z namoczonymi płatkami owsianymi, przekładamy tak przygotowaną owsiankę przekładamy do naczynek żaroodpornych. Na wierzchu układamy wydrylowane, połówki śliwek i posypujemy wiórkami, dodajemy odrobinę masła jeszcze na wierzch, żeby wiórki pod wpływem pieczenia stały się złote. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok.15minut.
W tym czasie przygotowujemy karmel. Wrzucamy na patelnię lub do małego garnuszka cukier i dolewamy wodę. Jak cukier ładnie się rozpuści i zacznie karmelizowac dodajemy masło. Po kilku minutach wrzucamy słonecznik,  pestki dyni i orzechy, trzymamy jeszcze przez chwilę i następnie przekładamy po łyżeczce na papier do pieczenia lub folie aluminiową tworząc artystyczne kleksy. Gotowe, tak skarmelizowanymi kleksami ze słonecznikiem, pestkami dyni i orzechami zdobimy wierzch gotowej, upieczonej owsianki. Smacznego!! :)











2 komentarze:

  1. Jej! Przepiękna brytfanka. Gdzie kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!! W Biedronce się kiedyś pojawiły i nawet tanio udało się nabyć ;-)

      Usuń