Składniki:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
200 ml mleka (100g do namoczenia)
1 jajko
1 łyżka otrębów żytnich
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórki kokosowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki
1 łyżeczka nasion goji
1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika i pestek dyni
odrobina masła
Karmel:
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
1 łyżka masła
1 łyżka orzechów laskowych
2 łyżki uprażonych pestek słonecznika i pestek dyni
Przygotowanie:
Rozgrzewa my piekarnik do 200 st.C.
Mleko podgrzewamy (100ml) i następnie wsypujemy płatki, w ten sposób je namaczamy je. W reszcie mleka sojowego mieszamy jajko, otręby, cynamon, proszek do pieczenia, rodzynki, jagody goji, słonecznik, pestki dyni. Kolejno mieszamy tak przygotowane składniki z namoczonymi płatkami owsianymi, przekładamy tak przygotowaną owsiankę przekładamy do naczynek żaroodpornych. Na wierzchu układamy wydrylowane, połówki śliwek i posypujemy wiórkami, dodajemy odrobinę masła jeszcze na wierzch, żeby wiórki pod wpływem pieczenia stały się złote. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok.15minut.
W tym czasie przygotowujemy karmel. Wrzucamy na patelnię lub do małego garnuszka cukier i dolewamy wodę. Jak cukier ładnie się rozpuści i zacznie karmelizowac dodajemy masło. Po kilku minutach wrzucamy słonecznik, pestki dyni i orzechy, trzymamy jeszcze przez chwilę i następnie przekładamy po łyżeczce na papier do pieczenia lub folie aluminiową tworząc artystyczne kleksy. Gotowe, tak skarmelizowanymi kleksami ze słonecznikiem, pestkami dyni i orzechami zdobimy wierzch gotowej, upieczonej owsianki. Smacznego!! :)
Jej! Przepiękna brytfanka. Gdzie kupiłaś?
OdpowiedzUsuńDzięki!! W Biedronce się kiedyś pojawiły i nawet tanio udało się nabyć ;-)
Usuń