Składniki (4 porcje):
1 opakowanie makaronu fusilli integrali (świerki pełnoziarniste)
1 kula mozzarelli (1 opakowanie)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek (2 łyżki)
1 brokuł
sól, pieprz czarny i ziołowy, kminek
kiełki brokuła do ozdoby
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki. Ja dodatkowo obieram i kroje na kostkę nogę brokuła, tak lu ie brokuła, że zjadam dosłownie całego ;-) Tak przygotowanego zalewamy z wodą z dodatkiem soku z cytryny, żeby ewentualnie przed gotowanie pozbyć się niechcianych ,,lokatorów,,. W tym czasie gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i kminku. Wrzucamy różyczki na gotującą się wodę i gotujemy al dente.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie też al dente.
Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulę pokrojoną w piórka i wrzucamy pod koniec bardzo drobno pokrojony czosnek. Kolejno wrzucamy brokuła i chwilę przesmażamy. Dodajemy przyprawy, potem wrzucamy ugotowany makaron. Następnie wrzucamy pokrojoną mozzarellę i mieszamy całość do rozpuszczenia sera. Możemy dodatkowo doprawić do smaku. Podajemy od razu :-P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz