wtorek, 23 września 2014

Szybka zapiekanka z fusilli integrali z brokułem i mozzarellą

             Pierwszy dzień jesieni...zimnej jesieni...mega wietrzenie, ale słonecznie. Rower mimo wszystko zaliczony, uszy całe, głowa też więc aż takiej tragedii nie ma ;-) Jednak trzeba przyznać, ze trudno się z tym pogodzić, że to już bezpowrotny koniec ukochanego lata. Dzisiaj powstała (z racji potrzeby na mega rozgrzanie ;) szybka zapiekanka na szybkie rozgrzanie i zaspokojenie głodu czyli bez potrzeby użycia piekarnika. Połączenie brokułami z czosnkiem jest wg mnie parą idealną. Polecam bez skrupułów wszystkim makaronozercom!! :-)

Składniki (4 porcje):
1 opakowanie makaronu fusilli integrali (świerki pełnoziarniste)
1 kula mozzarelli (1 opakowanie)
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek (2 łyżki)
1 brokuł
sól,  pieprz czarny i ziołowy, kminek
kiełki brokuła do ozdoby

Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki. Ja dodatkowo obieram i kroje na kostkę nogę brokuła, tak lu ie brokuła, że zjadam dosłownie całego ;-) Tak przygotowanego zalewamy z wodą z dodatkiem soku z cytryny, żeby ewentualnie przed gotowanie pozbyć się niechcianych ,,lokatorów,,. W tym czasie gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i kminku. Wrzucamy różyczki na gotującą się wodę i gotujemy al dente.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie też al dente.
Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulę pokrojoną w piórka i wrzucamy pod koniec bardzo drobno pokrojony czosnek. Kolejno wrzucamy brokuła i chwilę przesmażamy. Dodajemy przyprawy, potem wrzucamy ugotowany makaron. Następnie wrzucamy pokrojoną mozzarellę i mieszamy całość do rozpuszczenia sera. Możemy dodatkowo doprawić do smaku. Podajemy od razu :-P











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz