piątek, 12 września 2014

Omlet z czarnoporzeczkowym kleksem

         Dzisiaj znów brak ciepła, słonka. Może jesień już zawitała u nas na dobre?? Oby nie, oby jeszcze zdążyło być jeszcze pogodnie i słonecznie! Na samą myśl zawitałego jesiennego chłodu sięgnęłam do domowej spiżarni po dżem z ogrodowych czarnych porzeczek. Zastrzyk ogromnej ilości witaminy C przydatny, w sam raz na zbliżający się okres przeziębień ;-)

Składniki:
2 jaka
1 łyżka jogurtu naturalnego
odrobina oleju
dżem z czarnej porzeczki (u mnie własnej produkcji, ale równie może być każdy inny również pyszny)

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno.  Dodajemy żółtka, jogurt i odrobinę oleju. Wszystko delikatnie mieszamy z białkami za pomocą drewnianej łyżki.Tak przygotowaną masę smażymy na rozgrzanej patelni pod przykryciem do uzyskania złotego koloru z jednej i drugiej strony. Ostrożność dotyczy odwracania omletu na drugą stronkę! ;-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz