środa, 24 września 2014

Bułeczki jogurtowe z otrębową posypką

           Dzisiaj miałam ochotę na drożdżowca...gorące drożdżowe bułki na jogurcie naturalnym....mmm, nie ma nic lepszego na świecie!!! ;-)

Składniki:
500g mąki (ja tym razem użyłam chlebowej)
pół dużego jogurtu naturalnego (ok.200g)
7g suchych drożdży (1 opakowanie)
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka soli
50g masła
120ml mleka
2 jajka

Przygotowanie:
Suche składniki wsypujemy do miski i kolejno dodajemy mokre składniki. Wszystko zagniatamy podsypując w razie potrzeby mąką,  aż do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie wyrobione już ciasto odstawiamy przykryte ściereczką kuchenną w ciepłe miejsce na ponad 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość). Po upływie tego czasu dzielimy je na części i formujemy z nich bułeczki. Wykładamy je (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy bułki mlekiem i posypujemy otrębami owsianymi. Pieczemy przez 200 25 minut w temperaturze 200 st.C






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz