Składniki:
2 niepełne szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 pokrojona w drobną kostkę czewona cebula
0,5 szklanki uprażonego sezamu
0,5 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
2 szklanki startej marchewki
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 jajko
sól, pieprz ziołowy, świeżo zmielony pieprz czarny, bazylia, kolendra
Przygotowanie:
Składniki mieszamy ręką do ich równomiernego połączenia. Kiedy powstanie lepka masa formujemy z niej okrągłe kotlety i układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczamy. Pieczemy przez ok.30 minut w 200 st. (w połowie czasu je obracając). Kotlety gotowe, reszta składników* należy do upodobań tudzież zasobności kuchennych szafek ;-)
*Moja wersja: pomidor, żółta papryka, kiełki rzodkiewki :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz