Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
3 jabłka
1/3 szklanki śmietany 36%
1/3 szklanki piwa
1 czerwona cebula
bazylia
sól, pieprz ziołowy, świeżo mielony pieprz czarny
1,5 łyżki masła
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości ok.2 cm. Posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na ok.1,5 godzinki.
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w półsiężyce. Smażymy na łyżce rozgrzanego masła obracając do obustronnego zarumienienia (karmelizujemy jabłka). Odstawiamy.
Na rozgrzanej łyżce oleju i pół łyżeczki masła smażymy polędwiczki ok.1,5 minuty, posypujemy pokrojoną w kostkę cebulką i obracamy na drugą stronę i smażymy także przez ok.1,5 minuty na drugiej stronie. Po tym czasie zalewamy śmietaną, piwem, dodajemy bazylię. Krótko dusimy aż sos się zredukuje, na koniec dodajemy jabłka i przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem według uznania. Podajemy na gorąco razem z sosem ;-) Gotowe!
Propozycja podania( z kaszą jęczmienną i marchewką z ogórkiem):)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz