piątek, 12 grudnia 2014

Chleb sodowy (na szybko:))

           Od dawna chodziła za mną pokusa zrobienia chleba, pomyślałam, że w fajnie byłoby na początek zrobić coś prostego i szybkiego. To jest powód, dlaczego spodobał mi się przepis na irlandzki chleb sodowy ;-) Na początek jak znalazł...zapach upieczonego chleba
i bardzo chrupiąca skórka. Warto porwać się na taki wyrób, śniadanie idealne w połączeniu z dowolną pastą, twarogiem...po prostu niebo w gębie! ;-)


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typu 2000
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
350 ml maślanki
pół kostki rozpuszczonego masła
odrobina płatków żytnich do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmieszać ze sobą. Zagnieść ciasto na chleb, powinno być lepkie. Formujemy z niego okrągły chlebek. Przecinamy na środku krzyż i posypujemy płatkami żytnimi. Pieczemy przez ok.5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz