środa, 31 grudnia 2014

Wrapy kukurydziane z kurczakiem i roszponką

          Jak wiekszość blogerów dzisiejszy dzień jest znakomitą okazją sprzyjającą podsumowaniu właśnie minionego roku, w końcu 2015 rok za pasem ;-) Ogólnie rzecz biorąc rok obfitował w naprawdę liczne zwroty akcji, oczywiście nie do końca spodziewane, czy też wynikające z moich licznych wyborów i podjętych takich a nie innych decyzji. Na pewno wiele rzeczy udowodniłam sobie samej m.in to jak własnymi siłkami można osiąnąć to co kiedyś wydało na się nieosiągalne. Zapadło mi w pamięć pewne stwierdzenie "Sami jesteśmy sumą swoich wyborów"....i tak faktycznie jest! ;-)
Życzę z tego miejsca Wam wszstkiem ogromnej ilości powodów do uśmiechu, uparcia w dążeniu do postawionych sobie celów, ale też i ciągłego podnoszenia poprzeczki, motywacji do podjęcia trudnych zadań (tu ukłon w stronę postanowień noworocznych ;-)
Niech ten Rok 2015 obfituje w to co najważniejsze: zdrowie, miłość, sukcesy zawodowe i osobiste ;-)
Chciałam podziękować przyjaciołom i rodzinie za wsparcie w tegorocznych wzlotach i upadkach. Przede wszystkim za to, że tak bardzo mogę dzielić się moją pasją jaką jest codzienne kucharzenie, (naprawdę dzielnie to znoszą)  ;-)
Szczęśliwego Nowego Roku!!!!!!!

Składniki:
0,5 szklanki mąki pszennej typu 550
0,5 szklanki maki kukurydzianej
3 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki gorącej, wody przegotowanej

Nadzienie:
ser gołda (ok.150g)
grilowany filet kurczaka
roszponka ( garśc)
1 papryka
kiełki rzodkiewki
pół ogórka szklarniowego
pomidorki koktajlowe

Sos:
1/3 szklaki ketchupu
1/3 szklanki musztardy bawarskiej
oregano, ziła prowansalskie
sól, pieprz czarny , świeżo mielony

Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy di uzyskania sprężystego ciasta. Odstawiamy , żeby ciasto odpoczęło.
W tym czasie ścieramy na tarce ser żółty, kroimu w paski grilowany filet z kurczaka i warzywa.
Ciasto na tortille dzielimy na kawałki i rozwałkujemy jak najcieniej tylko można i wykrajamy z niego kółka. Tak przygotowane na suchej patelni podsmażamy po kilka minut z obydwu stron .
Rada: Tak gotowe tortille trzymamy pod mokrą ścierka wtedy nie staną się suche ;-)

Składniki na sos mieszmy. Smarujemy tak gotowym sosem gotowe placki z tortilli. Posypujemy odrobiną sera, układamy mięso, roszponkę, pokrojoną wcześniej paprykę, pomidory i pozostałe składniki. Na koniec posypujemu odrobiną sera i ziołami. Zwijamy tortille, owijamy ją folią aluminową i zapiekamy w piekarniku aż tortilla będzie chrupiąca i ser się rozpuści, czyli ok. 6-10 minut w temp. 200 st.C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz