poniedziałek, 5 stycznia 2015

Małe serniczki na zimo w pucharkach

          Słowem to co dobre szybko się kończy, mówiąc to mam na myśli koniec czasu wolnego i to, że powrót na uczelnie za pasem.
Na zwieńczenie rodzinnego obiadku powstały serniczki na zimno. Wersja bardziej należąca do dietetycznych deserów na potrzeby regeneracji po świętach ;-)

Składniki:
1 duży jogurt naturalny kremowy
1 duży jogurt naturalny typu greckiego
2 łyżki żelatyny
2 galaretki wiśniowe
3 łyżki cukru pudru
12 podłużnych biszkoptów
mrożone wiśnie

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w według przepisu, odstawiamy do przestudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.
Ubijamy mikserem jogurty z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Do pucharków kruszymy biszkopty. Wykładamy warstwę jogurtu. Następnie dodajemy kilka mrożonych wiśni i zalewamy przestudzoną galaretką wiśniową. Tak gotowy deser wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.





7 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam sernika na zimno, te domowe zawsze najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie też dawno nie jadłam, dlatego postanowiłam nadrobić zaległości :-)

      Usuń
  2. Super i zdrowe! Chyba też nadrobię zaległości z sernika na zimno. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Elegancko się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń