Składniki:
szklanka soczewicy
puszka pomidorów
3 marchewki
szalotka
1,5 l wody
majeranek
bazylia
pieprz, sól
Opcjonalnie: grzanki
Przygotowanie:
Namaczamy soczewicę.
W tym czasie gotujemy wodę z dodatkiem pora, selera i skrzydełka.
Następnie szalotkę podsmażamy i kolejno wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew.
wrzucamy zawartość patelni do gotującego wywaru oraz wcześniej namoczoną soczewicę. Gotujemy aż soczewica stanie się miękka. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i ziołami.
Gotujemy jeszcze ok.10 minut. Następnie miksujemy przy pomocy blendera.
Gotową i gorącą zupę podajemy z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
Kochamy wszystkie tego typu rozgrzewające zupy :)
OdpowiedzUsuńPomidory + ciecierzyca/fasola/soczewica to idealne połączenie.
Dokładnie, mam takie same upodobania :-) Pozdrowienia ;-)
Usuń