piątek, 23 stycznia 2015

Zupa krem z pomidorów i zielonej soczewicy

         Przepis dzisiejszy na sycąca zupa jako rozgrzewający obiad dzisiejszego, mroźnego dnia :-) Duża porcja soczewicy i pomidorów myślę, że godna polecenia dla wszystkich amatorów zup i nie tylko ;-) Naprawdę prosta w przygotowaniu ;-) Jest podobna do greckiej zupy z soczewicy fakesy ;-)

Składniki:
szklanka soczewicy
puszka pomidorów
3 marchewki
szalotka
1,5 l wody
majeranek
bazylia
pieprz, sól

Opcjonalnie: grzanki

Przygotowanie:
Namaczamy soczewicę.
W tym czasie gotujemy wodę z dodatkiem pora, selera i skrzydełka.
Następnie szalotkę podsmażamy i kolejno wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew.
wrzucamy zawartość patelni do gotującego wywaru oraz wcześniej namoczoną soczewicę. Gotujemy aż soczewica stanie się miękka. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i ziołami.
Gotujemy jeszcze ok.10 minut. Następnie miksujemy przy pomocy blendera.
Gotową i gorącą zupę podajemy z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.









2 komentarze:

  1. Kochamy wszystkie tego typu rozgrzewające zupy :)
    Pomidory + ciecierzyca/fasola/soczewica to idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, mam takie same upodobania :-) Pozdrowienia ;-)

      Usuń