sobota, 13 grudnia 2014

Pizza z mocarellą, szpinakiem, suszonymi pomidorami i papryką

             Weekend sprzyja spontanicznym porywom na zarabianie ciasta do pizzy...zwłaszcza kiedy później okazuje się, że nie ma w studenckiej kuchni wałka. Ale jak to zawsze bywa...student poradzi sobie i wtedy, ot co :-) W końcu nie ma to jak wieczorne siedzenie przy ciepełku piekarnika ;-) Inny i słowy tak oto właśnie powstał przepis na pozbycie się rzeczy z lodówki :-)

Składniki:
Rozczyn:
1/3 kostki świeżych drożdży
1 łyżka mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody przegotowanej
1 łyżeczka cukru brązowego

Ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
+wyrośnięty rozczyn

Sos do spodu pizzy:
2 ząbki czosnku
pół szklanki przecieru pomidorowego
bazylia, sól, pieprz

Dodatki:
2 garści świeżych liści szpinaku
1 duża biała cebula
1 papryka czerwona
1 ząbek czosnku
pół papryki żółtej
drobiowa sucha krakowska z pieprzem (9 plastrów)
ser mocarella (1 opakowanie)
bazylia, oregano, świeżo mielony pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól


Przygotowanie:
Mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki (razem z wyrośniętym zaczynem) na ciasto zagniatamy. Jeśli jest zbyt lepkie delikatnie podsypujemy mąką, ale oczywiście z umiarem :-) Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę. Następnie smarujemy wcześniej przygotowanym sosem.
Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, na końcu dodając także paprykę. Na posmarowanej pizzy układam kolejno szynkę, podsmażone warzywa, szpinak i pokrojony w cienkie plastry ser mocarella. Posypać ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. przez ok.25-30 minut.





1 komentarz: