Składniki:
2 marchewki
1/4 selera w korzeniu
5-6 ziemniaków
1 mała cebula
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czarny
śmietana 18%(ok.100ml)
Przygotowanie:
Fileta oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę.
W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę.
Smażymy cebulkę, potem fileta.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, marchewkę, potem dodajemy kolejno ziemniaki i seler. Lekko podsmażamy. Następnie zalewamy warzywa wodą i gotujemy do miękkości. Wyciągamy połowę warzyw i miksujemy je dodając śmietanę i wlewamy do zupy.Dodajemy kurczaka i jeszcze przez chwilę gotujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco z chlebkiem lub bez, smakuje tak samo wybornie! Na chłodne dni w sam raz:-)
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie fileta :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)