czwartek, 16 października 2014

Kaszka razowo-kukurydziana z bananem i bakaliami

           Bieganie z rana jak śmietana! Super humor od razu nabyty od wstania z łóżka z rana! Tak czy inaczej przyroda sprzyja uśmiechniętej rozpromienionej mince. A ja na śniadanie pobiegowe stworzyłam mix kaszki gryczanej i kukurydzianej na mleku z dodatkiem cynamonu i świeżym bananem, suszoną żurawiną,rodzynkami i orzechami włoskimi i wszytko na dodatek skąpane wielokwiatowym przecudnie słodkim miodkiem...nic dodać  nic ująć...zacząć dzień po mistrzowsku, bezcenne ;-)

Składniki:
1,5 łyżki kaszki manny razowej
1,5 łyżki kaszki kukurydzianej
1 szklanka mleka (w 1/4  mieszamy kaszki)
cynamon
1 średni banan
suszona żurawina
rodzynki sułtańskie
rodzynki królewskie
prażone pestki dyni i ziarna słonecznika
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Mleko gotujemy z dodatkiem cynamonu. W 1/4 szl. mleka mieszamy kaszki,żeby uniknąć niechcianych grudek. Następnie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy co jakiś czas mieszając do zgęstnienia. Pod koniec gotowania wsypujemy żurawinę i rodzynki. Następnie przekładamy ugotowaną kaszkę do miski i posypujemy pokrojonym bananem, pokruszonymi orzechami i polewamy miodkiem (wersja dla opcjonalna...kiedy chcecie podkręcić słodycz banana ;-)).







3 komentarze:

  1. rewelacja! najlepszy sposób na uzupełnienie braków po porannym treningu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ! W końcu cudnie tak zasiąść i z poczuciem, że się naprawdę zasłużyło spożyć taka strawę ;-)

      Usuń
  2. ale pysznie się prezentuje ta kaszka :)

    OdpowiedzUsuń