niedziela, 19 października 2014

Kruche ciasto z budyniową pianką i świeżymi malinami

            Dzisiejszy dzień pełen wrażeń i rodzinnych odwiedzin, więc jak na niedziele przystało powstało na tą okoliczność ciasto (znane i uwielbiane na pewno przez wielu z was). Udało się uzbierać jeszcze w domowym ogrodzie malinki, więc to skłoniło mnie ku stworzeniu tej przecudnej, słodkiej przyjemności do kawy ;-) Inspiracja dzięki rzecz jasna niezawodnemu przepisowi z Moje Wypieki :-)

Składniki:
Ciasto kruche-
1 kostka masła (zimne)
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
6 żółtek

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy zimne masło i mieszamy z resztą składników siekając je nożem. Następnie powstałe ''wiórki,, zagniatamy do uzyskania jednolitego, gładkiego, lekko lepkiego ciasta (można w razie potrzeby posypać delikatnie mąką w trakcie wyrabiania,ale raczej nie jest to konieczne). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna ma stanowić 3/4 całości) zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Piana-
6 białek
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z wanilią
pół szklanki oleju

Dodatkowo:
kubek świeżych malin

Przygotowanie:
Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce i układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190st.C. Lekko podstudzamy spód.
W tym czasie ubijamy dokładnie białka z cukrem. Następnie dodając budynie dalej ubijamy. Na samym końcu dodajemy olej. Pianę wykładamy na podpieczonym już wcześniej spodzie. Następnie układamy warstwę malin i na wierzch posypujemy startą pozostałą częścią ciasta. Pieczemy przez ok.40 minut w temperaturze 190st.C.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz