niedziela, 9 listopada 2014

Expresowe lasagne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

              Dzień pod przewodnictwem wrażeń i to tych niezapomnianych. Warto czasem zatrzymać się w całym tym zabieganiu i pomyśleć o tym co jest naprawdę ważne, tak po prostu. Kierować myśli tam gdzie potrzeba a nie bezwiednie błądzić i szukać powodów do dołowania...chociaż pogoda depresyjna że szok.
Lasagne powstała pod wpływem impulsu, tzn mojego drogiego Gościa, który zażyczył sobie właśnie coś ze szpinakiem na obiadek :-)


Składniki:
1 opakowanie szpinaku (300g)
pół słoiczka pomidorów suszonych (niecałe 100g)
makaron lagagne (pół opakowania,czyli jakieś 250g)
2 ząbki czosnku
ok.200 g jogurtu naturalnego
ok.200 g sera żółtego salami
zmielony pieprz czarny, gałka muszkatałowa

Przygotowanie:
Siekamy bardzo drobno czosneki podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy szpinak i dusimy go aż zwiędnie. Wrzucamy i dusimy jeszczeprzez chwilę pokrojone w paski suszone pomidory.
Ser trzemy na dużych oczkach i mieszamy go z jogurtem.
W garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy płaty makaronu, żeby je podgotować.
Układamy warstwy, makaron, odrobina sosu, szpinak z pomidorami, makaron, szpinak z pomidorami,makaron,znów szpinak, makaron i na wierzch rozsmarowujemy resztkę sosu. Wszystko pieczemy przez ok.30 minut w temperaturze 190 st.C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz