środa, 2 września 2015

Bezglutenowe kruche ciasteczka z Earl Gray

       
       Łapiąc ostatnie promyki słonka zasiadłam na swoim tarasie, aż ciężko uwierzyć, że to praktycznie koniec wakacji i koniec lata...Dzisiaj aromatyczne, waniliowe maślane ciasteczka, stuprocentowo z mąki kukurydzinej zagościły przy rannej kawce, trochę inne niż te klasyczne kruche, polecam gorąco ;-)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 120 g masła (odrobinę więcej niż pół kostki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 torebki herbaty Earl Grey (u mnie Saga)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z herbatą z przeciętych torebek oraz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy masło, siekamy nożem następnie ciasto zagniatamy i formujemy rulon, owijamy go folią aluminiową i schładzamy przez godzinkę w zamrażarce.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy je na plastry. Ciastka układamy w niewielkich odstępach na wyłożnej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy do zarumienienia przez ok.20 minut, gotowe! ;-)






2 komentarze: