Składniki: (4 porcje)
- 1 dynia makaronowa (ok.1 kg)
Sos:
- ok.600 g świeżych pomidorów (z ogródka)
- 2 ząbki czosnku
- 10 listków świeżej bazylii
- filet z kurczaka
- sól, pieprz czarny i ziołowy
- odrobina startego buncu, parę lisktków świeżej bazylii do przystrojenia
Przygotowanie:
Dynię przekrajamy wzdłuż. Następnie wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miąższem do dołu i pieczemy w 200 st.C przez ok.45-50 minut.
Pomidory obieramy ze skórki. Kroimy na grubsze kwałki. Tak samo kroimy w grubszą kostkę filet kurczaka.
Na rozgrzanej patelni smażymy posiekany czosnek, kiedy sie zazłoci dodajemy pokrojone wcześniej pomidory. Następnie dodajemy świeżą posiekaną bazylię i filet z kurczaka. Tak dusimy kurczaka do miekkości i aż sos się zredukuje.
Dynię po upieczeniu wyciągamy na talerz za pomocą widelca ( można nawijać nitki za jego pomocą będzie łatwiej) i polewamy mocno pomidorowym sosem, posypujemy startym owczym serem
i przystrajamy liskami świeżej bazylii, gotowe! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz