poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Dyniowe spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

        Dzisiejsze danie jest owocem mojej pierwszej styczności z dynią makaronową. Uznaje je na owocne i przede wszystkim...bardzo smaczne ;-)

Składniki: (4 porcje)

  • 1 dynia makaronowa (ok.1 kg)

Sos:

  • ok.600 g świeżych pomidorów (z ogródka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 listków świeżej bazylii
  • filet z kurczaka
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • odrobina startego buncu, parę lisktków świeżej bazylii do przystrojenia


Przygotowanie:
Dynię przekrajamy wzdłuż. Następnie wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miąższem do dołu i pieczemy w 200 st.C przez ok.45-50 minut.

Pomidory obieramy ze skórki. Kroimy na grubsze kwałki. Tak samo kroimy w grubszą kostkę filet kurczaka.

Na rozgrzanej patelni smażymy posiekany czosnek, kiedy sie zazłoci dodajemy pokrojone wcześniej pomidory. Następnie dodajemy świeżą posiekaną bazylię i filet z kurczaka. Tak dusimy kurczaka do miekkości i aż sos się zredukuje.

Dynię po upieczeniu wyciągamy na talerz za pomocą widelca ( można nawijać nitki za jego pomocą będzie łatwiej) i polewamy mocno pomidorowym sosem, posypujemy startym owczym serem
i przystrajamy liskami świeżej bazylii, gotowe! ;-)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz