piątek, 21 sierpnia 2015

Letnie calzone z cukinią, kurczakiem i oscypkiem


          Dziś przyznaję mój kuchenny debiut, pierwsze w życiu Calzone ;-) Od dawna miałam je zrobić...w końcu nadeszła na to pora, co prawda spotaniczna ale takie improwizacje jak wiem doskonale są naj naj najlepsiejsze ;-) Mój pomysł na jednoczene wykorzystanie ogrodowej cukini (której sporo w tym roku) i zaspokojenia ochoty na pizzę ;-D Słowem zdrowa, letnia bardziej warzywna wersja, którą gorąco polecam ;-)


Składniki (6 porcji):

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 9g suchych drożdży
  • 2 szczypy suszonej bazylii
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
  • 2-3 filety z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 por
  • oscypek (starty, niecałe 100 g)
Dodatkowo:
jajko do posmarowania 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, wsypujemy suche drożdże oraz sól i bazylię. Następnie dodajemy ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz ;-)
Warzywa kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
Na patelni z smażymy por i potem dodajemy posiekany czosnek, następnie paprykę i cukinię, marchewkę.
Kiedy warzywa już są miękkie dodajemy filet (wcześniej posypany solą i pieprzem) i wszystko smażymy jeszcze chwilę na patelni. Filet ma być z wierzchu usmażony w środku ma być surowy, żeby nie był za suchy po późniejszym zapieczeniu. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami prowansalskimi.

Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich kule. Kolejno rozwałkujemy porcje ciasta w kształt koła. Następnie na połówce rozwałkowanego koła układamy porcję farszu (zostawiając kilka wolnych centymentrów od krawędzi), posypujemy go kawałkami owczego sera i nakrywamy wolną częścią formując kształt dużego pieroga i mocno dociskamy i zawijajamy tworząc ładny rant.

Przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 25-30 minut aż calzone pięknie się zarumieni, gotowe ! ;-D





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz