wtorek, 11 sierpnia 2015

Bakaliowe jaglane ciasto ze słonecznikiem


          Lato, w tym roku z resztą upalne i to...bardzo , pogoda i upały nas nie oszczędzają :-) Pozostaje jak najmniej narzekać i czerpać, ładować swoje wewnętrzne baterie słoneczne póki czas. Z racji chwilowego nakładu zajęć i wakacji liczba przepisów przestała się poszerzać, ale w końcu nadszedł czas na odrabianie zaległości, stąd dzisiejszy przepis. Czyli...mój sposób na szybkie ciasto, które pokrojone w małą kostkę zastąpi bardziej pracochłonne ciasteczka ;-)


Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka koziego (oczywiście można zastąpić je krowim albo sojowym)
100 ml oleju rzepakowego
5 łyżek mąki kukurydzianej
5 jajek
3 łyżki brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 garść prażonego słonecznika
1 garść posiekanej suszonej żurawiny i rodzynek sułtańskich


Przygotowanie:
Kaszę prażymy na suchej patelni. Następnie przelawamy ją na sitku zimną wodą i dopiero gotujemy na wrzącej wodzie przez ok.15 minut (czyli innymi słowy 1 szklankę kaszy gotujemy w 2 szklankach wody).
Lekko przestudzoną kaszę blendujemy na gładką masę dodając stopniowo olej i mleko. Kolejno dodajemy cukier, jajka, mąkę. Na samym końcu dodajemy słonecznik i posiekane drobno bakalie i łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 45-50 minut w rozgrzanym piekarniku w 150 st.C.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia, potem kroimy w kwadraty i możemy serwujać z zimną mrożoną kawką ;-) Smacznego :-)





5 komentarzy:

  1. Kolejny ciekawy pomysł z kaszą jaglaną w roli głównej:)
    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award-zapraszam po szczegóły http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za te cudne wyróżnienie, jest mi ogromnie miło! ;-) Fajna inicjatywa, w której z ogromną chęcią wezmę udział ;-)

      Usuń