środa, 10 czerwca 2015

Pełniziarniste placuszki z batatów i cukini


        Dziś mój szybki sposób na placki ziemniaczane zdecydowanie inne niż zwykłe ;-)
 Szybkie placuszki z cukinii i batatów, czyli moja inwencja twórcza w biegu z racji sprzątania studenckiej lodówki. Pogoda nad wyraz rozpieszcza, oby tak dalej zwłaszcza, że sesja tuż tuż ;-D

Składniki (5-6 szt.):
ok..200g batatów (a raczej batata bo są na tyle duże;-)
1 mniejsza cukinia
1/4 czerwonej papryki
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej (typ 2000)
1 jajko
olej do smażenia

Przygotowanie:
Bataty umyć i ugotować (ja wykorzystałam już ugotowane z poprzedniego obiadu)
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posypać solą i odstawić do wypuszczenia soku na ok.15-30 minut. Po tym  czasie odsączamy cukinię.
Następnie dodajemy zgniecionego widelcem batata oraz okrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i dodajemy do cukinii. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę, płatki oraz jajko i jeszcze raz mieszamy.
Przyprawiamy oregano, bazylią, przyprawą do gyrosa i świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem równe porcje za pomocą łyżki lekko uklepując formujemy placuszki, smażymy na z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszcz na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z jogurtem greckim lub dowolnym ulubionym sosem ;-)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz