Składniki:
Spód:
100g herbatników ( ja użyłam zwykłych krakusków, 2 opakowania po 50g)
50g czekolady gorzkiej
7 łyżek mleka
Mus:
ok. 500g truskawek
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Masa jogurtowa:
2 opakowania jogurtów typu greckiego ( po 400g)
1 łyżka cukru pudru
1 duże opakowanie galaretki cytrynowej (75g)
200 ml wody ( do rozpuszczenia galaretki)
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka ( ja użyłam do tego celu mikrofalę). Dodajemy czekoladę do pokruszonych ciastek, mieszamy i wykładamy uklepując na spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
Następnie rozpuszczamy galaretkę w wrzącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy jogurty z dodatkiem łyżki cukru pudru następnie dodając przestudzoną galaretkę.
Truskawki miksujemy z dodatkiem cukru pudru (ilość zależy od tego czy akurat mamy słodkie truskawki). Następnie kilka łyżek zmiksowanych truskawek mieszamy z żelatyną i odstawiamy do namoknięcia. Po 20 minutach rozpuszczamy ją w mikrofali.
Na spód z ciastek wykładamy plastry truskawek (niekoniecznie) następnie przekładamy masę jogurtową. Wstawiamy do lodówki, kiedy masa delikatnie stężeje wlewamy mus truskawkowy zaczynając od środka, dzięki czemu postanie wzorek jak widać na przekroju niżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz