niedziela, 8 lutego 2015

Pełnoziarniste fusilli z sosem z kalarepą, marchewką, pomidorami i chrupiącymi kiełkami soi

         Dni sesji policzone...już zmierza ona ku końcowi, na szczęście ;-) Także wiadomo...ślęczenie nad stertą notatek wymaga pożywnego obiadku ;-) I tak oto stworzyłam sos na bazie tego co było pod ręką. Mianowicie na bazie kalarepy, marchewki, czerwonej papryki, pomidorów, super chrupiących kiełków soi oraz...sporej dawki aromatycznych ziół rzecz jasna ;-)

Składniki:
kalarepa
2 małe marchewki
1 średnia papryka czerwona
1 puszka pomidorów w puszcze niekojonych
garść kiełków soi
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, suszona bazylia, oregano, cząber
makaron fusilli pełnoziarnisty

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i posiekany czosnek. Wrzucamy po łyżce ziół. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w grubszą kostkę pozostałe warzywa (marchew, paprykę i kalarepę) podsmażamy i  na końcu dodając pokrojone pomidory z puszki i kiełki soi. Trzymamy przez chwilę na patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe, sos podajemy z ugotowanym al dente fusilli ;-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz