czwartek, 15 stycznia 2015

Brownie cukiniowo-czekoladowe

            Obecnie na studiach czas nazywany przeze mnie hot spotem. Zajęć całkiem sporo, ale to normalne na tym etapie semestru :-)
Na wieczorne odreagowanie powstało mega czekoladowe ciasto cukiniowe a'la brownie. Polecam zwolennikom bardzo wilgotnych ciast i oczywiście...Czekoladożercom  :-)

PS Wiecie, że największe na świecie brownie wpisane do księgi rekordów Guinessa mierzy 3,35 m wysokości i 1,8 szerokości...i waży ok.106 kg...!!!!
To się nazywa prawdziwe szczęście...mierzone w kilogramach! :-)

Składniki:
120 g masła
pół szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 szklanki startej cukini (u mnie wystarczyła jedna mała cukinia)
1,5 szklanki mąki pszennej typ 550
1 niepełna szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilowego
6 łyżek bardzo ciemnego kakao
pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
garść mieszanki orzechów (ziemne,laskowe, nerkowca)

Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
tabliczki mlecznej czekolady (50g)
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Cukinię obieramy i przekrajamy wzdłuż usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
Mąkę, kakao, proszek, sodę mieszamy razem ze sobą. W osobnej misce ucieramy masło na puszystą masę następnie dodajemy olej i ucieramy wszystko z cukrem. Jak cukier się ładnie rozpuści dodajemy jajka, kolejno po łyżce mąki zmieszanej z resztą składników na przemian z jogurtem cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników. Na sam koniec dodajemy startą cukinię, potem posiekaną gorzką czekoladę.
Tak gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.Pieczemy przez ok.40-45 minut w temperaturze 170st.C.
Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej pod koniec dodając masło.
Orzechy kruszymy, ja zgniatam je po prostu za pomocą noża.
Polewę wylewamy na upieczone ciasto i zdobimy posypując wierzch pokruszonymi orzechami. Gotowe :-)





6 komentarzy:

  1. O matko! Takie mega czekoladowe ciacho jak najbardziej mile u nas widziane :D
    Gdy tylko wzejdą nasze cukinie to na 100% będziemy robić podobne, bo w tamtym roku trochę się zagapiłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco i czekam na wzmianki na temat wschodzenia cukinii i tym samym stworzenia ciacha :-) Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. 106 kilogramów brownie...? Zapas na całe życie :)
    Twoje wygląda bosko, ma obłędną konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń