niedziela, 17 stycznia 2016
Hummus z bazylią
Nowy Rok...a raczej połowa miesiąca Nowego Roku. Oczywiście sporo z tej racji postanowień. W takim razie nic tylko trzymać kciuki, wierzyć w ich spełnienie :-)
Dziś dla zapracowanych przepis na domowy hummus, i... przygotowanie kanapek staje się szybkie (nie mówiąc już o ich cudnym smaku, warto wysilić się) ;-)
Składniki:
200 g ciecierzycy
2 łyżki oleju rzepakowego z bazylią
1 łyżka soku z cytryny
pieprz ziołowy
odrobina kiełków rzodkiewki do przystrojenia kanapki
Przygotowanie:
Ciecierzycę przesypujemy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości żeby wystawała jakieś 3-4 cm nad powierzchnię ciecierzycy.
Odstawiamy do z namoczenia na noc.
Namoczoną ciecierzycę gotujemy ok.40-60 minut. Warto kontrolować sytuację i zbierać powstającą pianę, ewentualnie dolewać wodę i niekiedy mieszać w czasie gotowania.
Ugotowaną blendujemy dodając sok z cytryny i olej z bazylią. Na końcu przyprawiamy pieprzem*. Gotowe!
* (Jeśli pasta wydaje się za gęsta i nie da się jej ładnie rozsmarować dodajemy po łyżce wody przegotowanej albo oleju).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz