Jednak...nic nie zastąpi mojego ukochanego drożdżowego makowca, dlatego w tym świątecznym czasie powstały właśnie te obie jego wersje ;-)
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 125 g margaryny lub masła
- 250 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 2 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie)
- 450 g gotowej masy makowej (trochę więcej niż połówka puszki)
- 1 starte jabłko
- 1 ubite na sztywno białko
- pół szklanki wcześniej namoczonych rodzynek
- cynamon
- przyprawa do piernika
- 2 łyżki miodu (u mnie wielkokwiatowy)
Przygotowanie:
Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią aluminiową i wkładamy na ok.30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Namaczamy rodzynki w gorącej wodzie.
Ubijamy na sztywno białko(ze szczyptą soli).
W misce mieszamy gotową masę makową z namoczonymi rodzynkami, miodem, cynamonem i przyprawą do piernika. Na końcu łączymy z resztą składników partiami dodając wcześniej ubite na sztywno białko.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Podpiekamy spód (przykryty folią aluminiową i obciążony fasolą, soczewicą, o maciepod ręką) przez ok.15 minut w temperaturze 190 st.C
Następnie wykładamy masę uklepując łyżką. Wierzch przystrajamy choinkami wyciętymi z resztki ciasta :-)
Wesołych Świąt!! :-D |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz