poniedziałek, 22 czerwca 2015

Kotleciki jaglano-owsiane


        Dziś przepis na szybkie zaspokojenie głodu należącego do tych mniejszych. Przede mną sesja i ciężkie egzaminy, więc coś co pozwoli oszczędzić czas jest jak najbardziej na miejscu ;-) Polecam zarówno Jaglankożercom jak i zwolennikom kotletów mięsnych jako urozmaicenie i miłe zaskoczenie dla podniebienia :-D

Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
4 łyżki płatków owsianych
3 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
przyprawy sól, pierz ziołowy, suszona bazylia
olej do smażenia

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie smażymy formując placuszki nakładając łyżką na rozgrzaną patelnie. Są gotowe kiedy ładnie się zarumienią, podajemy je na ciepło z jogurtem lub dowolnym ulubionym sosem.

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Orzeźwiający jogurtowiec z musem truskawkowym

         Z racji ostatnio upalnych dni i urodzin zamiast tortu powstał zimny, orzeźwiający sernik, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Polecam wszystkim jako letni deser, zwłaszcza, że to sezon ukochanych truskawek ;-D

Składniki:
Spód:
100g herbatników ( ja użyłam zwykłych krakusków, 2 opakowania po 50g)
50g czekolady gorzkiej
7 łyżek mleka

Mus:
ok. 500g truskawek
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Masa jogurtowa:
2 opakowania jogurtów typu greckiego ( po 400g)
1 łyżka cukru pudru
1 duże opakowanie galaretki cytrynowej (75g)
200 ml wody ( do rozpuszczenia galaretki)


Przygotowanie:

Ciasteczka kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka ( ja użyłam do tego celu mikrofalę). Dodajemy czekoladę do pokruszonych ciastek, mieszamy i wykładamy uklepując na spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki.

Następnie rozpuszczamy galaretkę w wrzącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Ubijamy jogurty z dodatkiem łyżki cukru pudru następnie dodając przestudzoną galaretkę.

Truskawki miksujemy z dodatkiem cukru pudru (ilość zależy od tego czy akurat mamy słodkie truskawki). Następnie kilka łyżek zmiksowanych truskawek mieszamy z żelatyną i odstawiamy do namoknięcia. Po 20 minutach rozpuszczamy ją w mikrofali.

Na spód z ciastek wykładamy plastry truskawek (niekoniecznie) następnie przekładamy masę jogurtową. Wstawiamy do lodówki, kiedy masa delikatnie stężeje wlewamy mus truskawkowy zaczynając od środka, dzięki czemu postanie wzorek jak widać na przekroju niżej.










środa, 10 czerwca 2015

Pełniziarniste placuszki z batatów i cukini


        Dziś mój szybki sposób na placki ziemniaczane zdecydowanie inne niż zwykłe ;-)
 Szybkie placuszki z cukinii i batatów, czyli moja inwencja twórcza w biegu z racji sprzątania studenckiej lodówki. Pogoda nad wyraz rozpieszcza, oby tak dalej zwłaszcza, że sesja tuż tuż ;-D

Składniki (5-6 szt.):
ok..200g batatów (a raczej batata bo są na tyle duże;-)
1 mniejsza cukinia
1/4 czerwonej papryki
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej (typ 2000)
1 jajko
olej do smażenia

Przygotowanie:
Bataty umyć i ugotować (ja wykorzystałam już ugotowane z poprzedniego obiadu)
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posypać solą i odstawić do wypuszczenia soku na ok.15-30 minut. Po tym  czasie odsączamy cukinię.
Następnie dodajemy zgniecionego widelcem batata oraz okrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i dodajemy do cukinii. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę, płatki oraz jajko i jeszcze raz mieszamy.
Przyprawiamy oregano, bazylią, przyprawą do gyrosa i świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem równe porcje za pomocą łyżki lekko uklepując formujemy placuszki, smażymy na z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszcz na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło z jogurtem greckim lub dowolnym ulubionym sosem ;-)