środa, 2 grudnia 2015

Muffiny jaglane z jarmużem (czyli sposób na drugie śniadanie pod ręką)

     
       Z racji ostatniego zabiegania przepis na szybkie śniadanie,czy przekąskę, którą można bez skrupułów zabrać ze sobą do pracy, na uczelnie etc. ;-)
Kasza jest sycąca a jarmuż sprawia, że muffin staję się wytarwny. Polecam wypróbować! Wykonanie z pewnością nie zabierze dużo czasu, a posiłek w biegu będzie naprawdę wartościowy ;-D


Składniki (9 sztuk):
  • 2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej (1 torebka=100g)
  • 2 garście jarmużu
  • 1 mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kukurydzy (z puszki)
  • sól ziołowa. pieprz czarny
  • 2 jajka

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, smażymy, a następnie dodajemy jarmuż i lekko go podduszamy, aż delikatnie "zwiędnie".
Kolejno dodajemy jarmuż do wcześniej ugotowanej kaszy i wszystko przestudzamy.
Dodajemy jajka, kukurydzę i przyprawiamy według uznania.
Przekładamy tak gotowy farsz do papilotek ( wypełniamy je po brzegi).
Pieczemy niecałe 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C.





3 komentarze: