Składniki (2 porcje):
- penne kukurydzniane (bezglutenowe, 200g)
- 1/4 czerwonej papryki
- mała cebula biała
- ząbek czosnku
- puszka pomidorów
- puszka groszku konserwowego
- 100g metki łososiowej
- otręby owsiane (do obtaczania pulpecików)
- suszona bazylia
- sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aldente ;-)
Na patelni smażymy posikaną w piórka cebulę i posiekany bardzo drogno czosnek, pod koniec dodajemy suszoną bazylię i zioła prowansalskie (ok.łyżkę) i wszystko smażymy aż zioła zaczną pachenieć (uwaga żeby nie przypalić!) .
Następnie z metki formujemy kuleczki i obtaczamy je w otrębach i podsmażamy je na patelni z cebulą, czosnkiem. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory i paprykę. Wszystko smażymy do momentu aż sos zgęstnieje ( można dodać odrobinę wody).
Pod koniec dodajemy groszek, wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Odcedzamy ugotowany makaron i wrzucamy na patelnie, mieszamy z gorącym sosem, serwujemy od razu! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz