czwartek, 8 października 2015

Kukurydziane penne z pulpecikami z metki w pomidorowym sosie ;-)

        Rok akademicki czas zacząć, z tego względu powstał przepis na szybkie danie po studencku czyli makaron, natomiast przez to że często słyszy się o mielonym z parówki innymi słowy mając na myśli iż w gotowaniu studenta wszystkie chwyty są dozwolone powstały pulpeciki z metki...efekt ciekawy, wart wypróbowania (oczywiście nie tylko przez studentów!) ;-)

Składniki (2 porcje):
  • penne kukurydzniane (bezglutenowe, 200g)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • mała cebula biała
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • puszka groszku konserwowego
  • 100g metki łososiowej
  • otręby owsiane (do obtaczania pulpecików)
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aldente ;-)
Na patelni smażymy posikaną w piórka cebulę i posiekany bardzo drogno czosnek, pod koniec dodajemy suszoną bazylię i zioła prowansalskie (ok.łyżkę) i wszystko smażymy aż zioła zaczną pachenieć (uwaga żeby nie przypalić!) .
Następnie z metki formujemy kuleczki i obtaczamy je w otrębach i podsmażamy je na patelni z cebulą, czosnkiem. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory i paprykę. Wszystko smażymy do momentu aż sos zgęstnieje ( można dodać odrobinę wody).
Pod koniec dodajemy groszek, wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Odcedzamy ugotowany makaron i wrzucamy na patelnie, mieszamy z gorącym sosem, serwujemy od razu! :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz