piątek, 23 października 2015

Krem z dyni...na jesienną handrę ;-)

       Za oknem widać cudne kolory jesieni, czuć chłód...dlatego też powstała ta właśnie zupa ...rozgrzewająca dyniowa zupa krem, podana z grzankami z razowego chleba i prażonymi pestkami dyni, szybki obiad na zimne dni i otwarcie sezonu dyniowego ;-)


Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido (ok.1 kg)
  • 2-3 większe ziemniaki
  • 250g selera (miej więcej połówka selera)
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa


Dodatek:

  • grzanki (zrobione z chleba razowego)
  • pestki dyni (wcześniej uprażone)


Przygotowanie:
Posiekany drobno czosnek i cebulę podsmażamy.
Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki i seler.
Kiedy warzywa zaczną przywierać do garnka zalewamy zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła warzywa.
Gotujemy, a po ok. 15 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i nadal gotujemy do miękkości (dolewamy jeszcze odrobinę wody jeśli jest taka potrzeba).
Kiedy wszystkie warzywa zaczną się rozpadać, zupę miksujemy i przyprawiamy według uznania do smaku.














Sposób na dynię 2015 Jesienne zupy

6 komentarzy:

  1. Sezon na dynie Otwarty, to i przepisy się pojawiają. Uwielbiam takie kremy :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na dynie Otwarty, to i przepisy się pojawiają. Uwielbiam takie kremy :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, nic tylko korzystać z tego właśnie sezonu :-)

      Usuń