Składniki:
- pół kostki drożdży( ja wolę grube ciasto, jak ktoś woli cieńsze można dać po prostu mniej)
- pół szklanki letniej wody przegotowanej (z tej objetości pół dajemy do rozczynu a pół do zagniatania ciasta ;-)
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 mniejsze cebule (1 biała, 1czerwona)
- 1 większy pomidor
- 200g sera żółtego
- puszka łososia
- szczypiorek
Przygotowanie:
Rozczyn- rozdrabniamy drożdze, dodajemy wodę, łyżkę mąki i cukier. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie kroimy warzywa, paprykę na paski, pomidora na plastry, cebulę w kostke.
Czosnek drobno kroimy i dodajemy do niego przecier pomidorowy, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, szczypte soli, i po łyżeczce oregano i bazyli. Tak powstały sos posłuży do posmarowania spodu pizzy.
Kiedy już drożdże zaczynają rosnąć dodajemy je do wcześniej przygotowanych w misce - mąki, soli, wody, oleju i zagniatamy ciasto do momentu, aż nie bedzie się lepić do ręki. Opcjonalnie można dosypać odrobinę mąki jak za bardzo się klei. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszke ( wcześniej posmarowaną olejem i posypaną mąką). Smarujemy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
Rozkładamy resztę składników. Ja najpierw daję półowe z porcji stratego sera, potem paprykę i cebulę, potem tuńczyka, drugą porcję sera i pomidora na sam koniec. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
Pieczemy przez ok.25 minut w temperaturze 200st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz