piątek, 27 czerwca 2014

Pizza z...łososiem ;-)

        W końcu wróciło letnie słoneczko, humor od razu lepszy. Jak to niewiele do szczęścia potrzeba. Dzisiaj mój pomysł na szybką pizzę ;-) Wersja dosyć niestandardowa, odbiegająca od tej klasycznie i standardowo goszczącej u mnie, czyli wydanie z rybą, a dokładniej z łososiem.

Składniki:
  • pół kostki drożdży( ja wolę grube ciasto, jak ktoś woli cieńsze można dać po prostu mniej) 
  • pół szklanki letniej wody przegotowanej (z tej objetości pół dajemy do rozczynu a pół do zagniatania  ciasta ;-) 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 mniejsze cebule (1 biała, 1czerwona) 
  • 1 większy pomidor
  • 200g sera żółtego
  • puszka łososia
  • szczypiorek 

Przygotowanie:
Rozczyn- rozdrabniamy drożdze, dodajemy wodę, łyżkę mąki i cukier. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie kroimy warzywa, paprykę na paski, pomidora na plastry, cebulę w kostke.
Czosnek drobno kroimy i dodajemy do niego przecier pomidorowy, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, szczypte soli, i po łyżeczce oregano i bazyli. Tak powstały sos posłuży do posmarowania spodu pizzy.
Kiedy już drożdże zaczynają rosnąć dodajemy je do wcześniej przygotowanych w misce - mąki, soli, wody, oleju i zagniatamy ciasto do momentu, aż nie bedzie się lepić do ręki. Opcjonalnie można dosypać odrobinę mąki jak za bardzo się klei. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszke ( wcześniej posmarowaną olejem i posypaną mąką). Smarujemy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
Rozkładamy resztę składników. Ja najpierw daję półowe z porcji stratego sera, potem paprykę i cebulę, potem tuńczyka, drugą porcję sera i pomidora na sam koniec. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
Pi
eczemy przez ok.25 minut w temperaturze 200st.C. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz