niedziela, 25 stycznia 2015

Filet kurczaka w sosie ananasowym

          Niedzielny obiad trochę jest odwołaniem do kuchni chińskiej z racji sosu słodko-kwaśnego. Połączenie fileta kurczaka z aromatycznym słodkim ananasem, jako podstawa sosu. Podany z kopczykiem ryżu stanowi przecudne połączenie, ja natomiast miałam ochotę na kaszę jaglaną, dlatego właśnie ona zagościła na moim talerzu współgrając z sosem ;-)
Innymi słowy...szybko, smacznie, prosto ;-)

Składniki:
1 podwójny filet kurczaka
1 puszka ananasów
1 por
1 marchewka
sól, pieprz, oregano, przyprawa do potraw chińskich

Przygotowanie:
Mięso pokroić w podłużne paski. Posypać solą i pieprzem. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Następnie przekładamy mięso do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy do zeszklenia pokrojony drobniutko w plasterki por i marchew. Gotowe warzywa wrzucamy do garnka z mięsem kolejno dodając sok z puszki z ananasem
Pokroić plastry ananasa w kostkę i dodać do mięsa i warzyw. Dusimy chwilkę. Możemy zagęścić sos dodając rozmieszaną w odrobinie wody 1 łyżkę mąki.
Serwować z kopczykiem ryżu lub kaszy ;-)




1 komentarz:

  1. Przepis ciekawy ale z ananasów z puszki raczej zrezygnujemy. Dawno nie jadłyśmy mięsa ale w takiej wersji można by się skusić ;)

    OdpowiedzUsuń